Seniorsiden 2013-14-15

 

SENIORTUR TIL KRAGERØ 8 til 9 SEPTEMBER 2015

       El og It sine seniorer i Vestfold og Telemark, ble invitert med på tur til Kragerø i år.

kragero skalert

Tirsdag 8 september møtte det opp18 spreke pensjonister, samt 2 ledsagere fra distriktskontoret Geir og Tor Inge.
Det ble noe skuffene oppmøte i år, da vi i fjor var 25 pensjonister pluss en ledsager og det var turen til Rjukan 16 til 17 september i 2014.
Arne Thore Nygaard som er medlem av seniorutvalget hadde lagt opp en fantastisk tur som vil minnes i ettertid med takknemlighet
fra alle deltakerne er jeg sikker på.
Vi tok oss frem på egenhånd i bil til Kragerø, og vi booket inn på Kragerø Resort på Stabbestad.
Dette var et flott sted og for et fantastisk område, og ikke minst utsikt over Kragerøfjorden med mange av sine øyer var utrolig fint å se.
Vi hadde oppmøte til klokken 1000 tirsdag 8. september, og kaffen og velkomsten var varm.
Det var bestilt båt som hentet oss som avtalt klokken 1100, og nå skulle vi på tur i skjærgården og vi kunne vel ikke fått et bedre sommervær for en slik skjærgårdstur. Kragerø kystlag stilte med ferge og det å høre lyden ( Donk – Donk – Donk ) var som fløte for ørene, og det var jo nostalgi på sitt beste.

IMG 0188 BIMG 0232 CIMG 0234 D

Bilfergen GAMLE KRAGERØ tok oss med på en 5 timers tur i skjærgården, og turen var også lagt opp til historisk informasjon, og vandring med guid på Langøy.
Langøy var kjent for sine mange malmgruver, og i 1729 ble det i alt telt opp 29 malmgruver og alle lå på samme malmbang. Den dypeste av gruvene var Bjørnås gruven, og jernmalmen ble fraktet fra Langøy til Sandviken ved Oslo i båt, og derfra til Bærum Verk. Fritzøe jernverk hadde også et par av gruvene på Langøy.
Nær fergeleiet i Kjørbånn er et grensemerket hogget inn i fjellet hvor vi kunne lese følgende tekst:
« HERTIL OG IKKE LENGER GÅR BÆRUM OG FRITZØE OM DE DERTIL TRENGER»
Etter omvisning på stedet kom vi om bord til dekkede bord med krabbeklør og reker samt godt tilbehør. Går det an å ha det så koselig da?
Ja, med så trivelige pensjonister og ikke minst mannskapet om bord måtte det jo bli topp.
Tore spilte opp på trekkspillet med valsen En sjømann elsker havets våg, og gutta sang med av full hals. Eldstemann Gunnar på 83 kunne jammen teksten på samtlige melodier og var en fin forsanger
J
Kystlagets leder Mick Travis stemte i med shanty`s og dette skapte god stemning, og dette må bare oppleves da det ikke er mulig å gjenfortelle slik det var
J
Turen fra Stabbestad ut fjorden forbi Skåtøy, Bærøy, Gumøy, Langøy, Arøy, Buholmen, Jomfruland og Rauane var for oss alle i havblikk det reneste eventyret.

Vi ankom Stabbestad brygge klokken 1600, og hadde da en time på oss til møte og informasjon om elogit i Telemark og Vestfold, og dette er bestandig interessant.
Vi hører her hva fagforeningen og medlemmene er opptatt av, og så har vi selvsagt innspill fra Seniorutvalgets medlemmer.
Vi har som oppgave å skape trivsel blant pensjonistene, og når vi kommer inn på hvor neste års tur skal gå så mangler det ikke på ideer.
Praten gikk som den skal da gamle gubber forteller om hvor hardt og tungt det var å jobbe i gamledager og det sies at det var ( Ingen kjære mor) i den tiden,
og ei luselønn var det vel også.
Det var viktig å melde seg inn i fagforeningen fort som flint den gang, og fremdeles er det viktig å organisere seg selv om vi har bedre rettigheter og ikke minst at vi har arbeidsmiljøloven, og vi vil bestandig trenge en fagforeningen som kan ivareta våre interesser.
DSC01335 A20150908 191122DSC01342

Tre retters middag ble servert klokken 1900, og dette er jo et av høydepunktene når vi først har installert oss på et slikt fjordhotell ( heter vist SPA )
Taffelet ble hevet klokken 2100 og kaffe avec ble servert i baren til de som ønsket.
Etter frokost på onsdag 9. september reiste vi med buss til et privat museum på Gåsemyr ved Støle Kirke hvor vi fikk se igjen gamle minner fra vår barndom.
Det var et eldre ektepar fra Stabbestad som på eget initiativ hadde samlet på alt mulig, og de hadde tilholdssted i et lokalt idrettshus på stedet.
Bussen kjørte oss videre ut til Portør, en nydelig perle hvor mange av oss aldri hadde vært. Vi fikk tatt noen flotte bilder fra dette stedet, og fellesbilde er supert :-)
Det ble retur til hotellet hvor lunsj ble servert, og dette ble siste post på denne fantastiske turen.
Hver og en takket for seg med ønske om tilsvarende tur neste år, hvis helsa holder og elogit vil :-)

Ref: Tore Rino Jensen 
  

                       

SENIORTUR TIL RJUKAN 16 til 17 SEPTEMBER 2014

El og It sine seniorer i Vestfold og Telemark, ble invitert med på tur til Rjukan fra 16 til 17 september 2014.

Tirsdag 16. september møtte det opp 25 spreke pensjonister, samt 1 ledsager fra distriktskontoret representert ved Tor Inge Lie. Geir Hole måtte dessverre melde avbud, men Tor Inge utførte jobben på en utmerket måte til glede for alle oss deltakere.
Året før var vi 16 stk pensjonister på tur til Danmark, så en økning opp til 25 pensjonister synes vi var fint.

 DSC09929

Det var satt opp buss fra Koppstad - Tønsberg – Sandefjord – Porsgrunn – Skien og opp til Vemork industrimuseum på Rjukan, og turen ga naturopplevelser også da dette jo var midt i september med fine høstfarger.
Vi fikk omvisning på Vemork industriarbeidermuseum, og dette var jo å se på som drops i øynene til tidligere svak og sterkstrøms pensjonister.
Store dimensjoner på generatorer og turbiner var det, men selv om det i dag er mere moderne kraftverk med en helt annen virkningsgrad, var jo dette imponerende og utrolig interessant.
Vemork er en kraftstasjon som ligger i Vestfjorddalen vest for Rjukan i Telemark. Stasjonen ble tegnet av arkitekt Olaf Nordhagen og bygd av Norsk Hydro, og sto ferdig i 1911.Kraftverket leverte 200 000 HK (147 MW) og var i sin tid et av verdens største

vemork3fleger


På Norsk Industriarbeidermuseum fikk vi et nært møte med norsk industri og krigshistorie. I år med ny utstilling “Helter i Telemark”

Høydepunkter : ny krigsutstilling Helter i Telemark – Industristedet Rjukan – Dokumetarfilm
if Hitler had the bomb

Rjukanfossen gav grunnlaget for Vemork, verdens største kraftstasjon i 1911.

Tungtvannssabotasjene

Museet er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her.

Den nyeste utstillingen heter “Helter i Telemark”. Dette er en spennende utstilling med lokalt preg. Her dramatiseres de fire berømte sabotasjeaksjonene mot lokal tungtvannsproduksjon, men det legges også stor vekt på alle de andre lokale aksjonene under krigsårene på Rjukan.

Utstillingen er multimedial. Den gir besøkende en unik opplevelse av å være en del av hendelsene, og den utfordrer besøkende til egen refleksjon rundt hva det vil si å være en helt.

I filmrommet vises filmen "If Hitler had the bomb" -en dokumentar om tungtvannssabotasjen.Utstillinger vi fikk se var : Industristedet Rjukan, Industriarbeideren 1950 -2008, Sabotørene, Maskinhallen, Minikraftverk.
Etter omvisning fikk vi servert lunsj, og det smakte godt med lit mat i kroppen da.Klokken 1500 var det avreise fra Vemork med bussen, og etter mange svinger og høydestigning kom vi frem til Gaustablikk Høyfjellshotell i strålende sol og høstvær.
Vi fikk installert oss på rommene, og ordet utepils kom til sin rette da vi i sol og varme ute på terrassen hadde en times pause før vi skulle i plenum.


DSC09882DSC09886DSC09870DSC09922

 

Anders Kristoffersen (leder av seniorutvalget) sørget for at vi alle fikk presentert oss for hverandre, og dette gjorde at vi ble kjent med alle på en fin måte, og hva de forskjellige hadde jobbet med.
Som i Danmark i fjor, hadde vi en åpen dialog om løst og fast, og om formen for pensjonisturene vi i fremtiden ønsket oss. Når garvede pensjonister som tidligere hadde drevet organisasjonsarbeide fikk ordet kunne det til sine tider høres ut som et fagforeningsmøte i flg en av deltakerne
J
Kl 1700 fikk vi et foredrag om gamle Rjukan, og dette gikk best på hvordan arbeidere og familier levde her oppe i gamledager, og hvordan de var knyttet til industrien.Det ble faktisk en hektisk, men flott dag på alle måter, og klokken 1930, gikk vi til bords og ble servert en nydelig middag med tilhørende drikke.
Utover kvelden ble det en uformell samling i peisestuen hvor praten, og det å bli kjent var i fokus.
Onsdag morgen opp i sol og fint høstvær, fikk vi en solid og god frokost i oss før vi satte oss i bussen til en ny omvisning, og denne gangen til Mår Kraftstasjon som er i full drift langt inn i fjellet.
Omvisningen her skjedde i 2 omganger, først innledet med film i showrommet og senere blant rørgater turbiner, og generatorer.
Mår kraftverk er et vannkraftverk ved Moflåt sør for Rjukan i Skiensvassdraget i Tinn kommune i Telemark fylke. Kraftverket ble satt i drift i 1948 og modifisert i 1949 og 1954.Kraftverket har 200 MW installert effekt på fem Pelton turbiner og midlere årsproduksjon på 1145 GWh.
Verket henter vann fra et inntaksmagasin i nedre Grottetjørn.

DSC09916


Mårvatn som reguleres mellom 1121 og 1100 moh og Kalhovdfjorden som reguleres mellom 1087 og 1076 er magasiner for kraftverket. Begge magasinene er oppdemmet og dreneres normalt ikke til Måna.I tappetunnelen mellom Mårvatnet og Kalhovdfjorden er Stegaros kraftverk bygget.
Kraftverket er eid av Statkraft.
Vi reiste tilbake til Gaustablikk Høyfjellshotell til lunsj kl. 1300.
Etter nevnte måltid var det tid for avreise, og vi takket for fint samvær, og vi i seniorutvalget starter allerede med nye planer om tur til neste år, altså i 2015.

DSC09914

Seniorutvalget består av: Anders Kristoffersen (leder) – Jan Erik Flatha – Steinar Mandt-
Arne Thore Nygård – Ragnar Larsen og Tore Rino Jensen.Vi takker EL&IT Forbundets avdeling for Vestfold og Telemark ved Geir Hole, og Tor Inge Lie for sitt engasjement for oss pensjonister.

Ref: Tore Rino JensenSENIORTUR TIL SKAGEN 5-6 Nov. 2013.

Seniortur

El og It sine seniorer i Vestfold og Telemark, ble invitert med på tur til Skagen i Danmark fra 5 til 6. november i 2013.
tirsdag 5. november møtte det opp 16 spreke pensjonister, samt 2 ledsagere fra distriktskontoret Geir Hole og Tor Inge Lie på Colorline sin terminal i Larvik.

Superspeed kastet fortøyningene klokken 0800 på morgen, og vi startet turen glade og forventningsfulle.
Båten ble bygget i 2007 og har en max fart på 27 knob, og turen tok 3 timer og 45 minutter i smul sjø.
De fleste deltakerne var ukjente for hverandre, men dette la jo ingen demper på stemningen om bord.
Vi gikk rett til forhåndsbestilt frokostbuffet, og maten smakte aldeles nydelig. Flere av deltakerne hadde stått tidlig opp og kjørt mange mil for å komme tidsnok til nevnte ferge og tur.
Turen fra Larvik til Hirtshals var behagelig, og vi ankom kaia i Danmark klokken 1145.
Buss ventet på oss for frakt videre til Colorlines hotell i Skagen.
Vi ble innkvartert og fikk fine rom på hotellet, og det var flere av oss som hadde vært her før og var fornøyd med valg av bosted.

Etter booking og praktiske ting som skulle gjøres, var det bare å stille opp for en ny busstur. Vi kjørte inn til sentrum i Skagen og her skulle vi spise Lunsj på BODILLES KRO.
Danskene kan dette med mat som smaker, alt i fra sild og annen fisk til spekemat ble båret frem
samt Kylling og kjøttretter med godt drikke til ble fortært.
Mat med nogo attåt skaper utrolig god stemning, og faktisk var det flere som antydet at de hadde sett noen av de øvrige pensjonistene før, men kunne ikke huske hvor?

DSC07838DSC07856


Det var her redaktøren kom inn med litt hjelpsomhet, og antydet at de kanskje hadde sett hverandre på Danskeferga.
De som mente at dette kunne være tilfelle, måtte tenke seg litt om og la tommelen under haka og pekefingeren opp kinnet mot øra og så i taket og nikket bekreftende.

DSC07849DSC07860


Etter et vellykket kro-besøk tok vi taxi tilbake til hotellet, og vi fikk litt tid til å skifte om
før vi skulle samles i plenum til velkomst og temamøte.
Samtlige møtte opp med store forventninger og Geir Hole innledet med å fortelle litt om intensjonen med en slik tur, og orienterte oss om distriktets aktiviteter.
Det viste seg fort at det var flere i forsamlingen som tidligere hadde hatt verv i fagforening og forbund, så det kunne til tider være vanskelig å få innpass.
Mye av praten ble relatert til organisasjonsarbeide, og det skal vel sies at de fleste av oss mente det var utrolig viktig å verve ungdommen å få de til å organisere seg slik vi en gang fikk muligheten til.
En del av oss kunne også huske at allting var mye bedre før. Av en eller annen grunn sprakk timeplan for temamøte, men vi har mye som skal sies neste gang vi treffes.

Deretter var det møte i seniorutvalget der, dette konstituerte seg.
Anders Kristoffersen var foredragsholder med tema: Yngve Hågensens liv og lære.
Dette tema kunne Anders mye om, og det var tydelig at dette var interessant og morsomt, og
forsamlingen fulgte lydhørt med.
Programmet denne tirsdagen var stramt men utrolig givende, og alle hadde det sosialt og hyggelig.

Middagen ble servert klokken 2000 i hotellets restaurant, og vi kom til dekkede bord med hvite duker, kandelaber og de lekreste borddekorasjoner.
Vi delte restauranten med deltakere som var på Politiseminar, og det kan vel sies at vi da var i trygge omgivelser.
Vi koste oss og spiste en nydelig middag som besto av Røget laks på salat med sennepsdressing
til forrett, og Oksefilet med rodfrugter til hovedrett og ikke å forglemme 2 slags kage med vanillecreme til dessert.
Det er jo hyggelig å se pensjonister velfrisert og pyntet setter seg disiplinert ved bordet,
og spiser og har det sosialt godt, etter et langt arbeidsliv og nå som pensjonister.

Vårt motto er nå Carpe Diem (grip dagen) og det er slike aktiviteter som gir oss glede i samvær med andre mennesker.
Utover kvelden satte vi oss i salongene, og hadde det sosialt hyggelig ut i de små nattetimer.


Buss tilbake til Hirtshals startet fra hotellet klokken 1100 og avreise med superspeed til Larvik hadde avgang klokken 1245.
Denne gangen ble vi henvist til lunchbuffet om bord, og det er utrolig hvor sulten en pensjonist kan bli når bordets lekreste retter er å finne, og nå med dessert også.
Larvik dukket opp i horisonten, men med superspeed sin fart tok det ikke lang tid før vi ankom og gikk i land i Larvik klokken 1630 på onsdag.
Det ble håndhilsing og takk for en kjempefin tur både til ledsager og til alle de øvrige, og dette ønsket alle skulle bli en tradisjon og vi ser frem til neste tur.

På vegne av samtlige seniorer takker vi distriktskontoret for Vestfold og Telemark med Geir Hole i spissen, for en velorganisert og en fin tur.

Ref : Tore Rino Jensen